Vaccinatiecentra in Oudenaarde en Ronse klaar om te openen

  • 29 januari 2021

De vaccinatiecentra in Oudenaarde en Ronse zijn klaar om van start te gaan met vaccineren. De centra zijn een samenwerking van de negen lokale besturen binnen de eerstelijnszone Vlaamse Ardennen. 

De Qubus in Oudenaarde en het COC in Ronse werden begin deze maand aangeduid als de vaccinatiecentra binnen de eerstelijnszone Vlaamse Ardennen. De komende maanden zullen daar ruim 100 000 inwoners langskomen om hun inenting tegen het coronavirus te ontvangen.

Wie moet naar waar? 

vaccinatiecentra Oudenaarde en Ronse

Vlotte doorstroming

In de Qubus zijn in totaal 6 vaccinatielijnen voorzien, in het COC 3 lijnen. Elke vaccinatielijn heeft een capaciteit van 20 tot 25 vaccinaties per uur. In beide centra zorgen we voor een vlotte doorstroming van de bezoekers, met een aparte in- en uitgang. Er is aandacht voor de privacy van de patiënt en uiteraard ook voor de huidige coronamaatregelen. De centra zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Zodra we de vaccins ontvangen, kunnen we meteen aan de slag gaan. Inwoners krijgen dan automatisch een uitnodiging per brief eens ze aan de beurt zijn. 

Aandacht voor bereikbaarheid

Naast de inrichting van de centra zelf, gaat er ook veel aandacht naar de bereikbaarheid. We voorzien signalisatie zodat de centra vlot gevonden kunnen worden en we nemen alle mogelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen op een eenvoudige manier in de centra kan geraken. Voor inwoners die minder goed te been zijn, zorgen we voor een oplossing op maat. Duidelijke communicatie is in dit vaccinatieverhaal essentieel. We streven ernaar om iedereen te bereiken, ook personen die doorgaans moeilijker bereikbaar zijn. 

Intergemeentelijke samenwerking

De organisatie van de vaccinatiecentra is een samenwerking van de 9 lokale besturen en de eerstelijnszone Vlaamse Ardennen. De eerstelijnszones zijn opgericht om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen. De organisatie van een vaccinatiecentrum is een grote uitdaging en zeker geen alledaagse opdracht. De verschillende lokale besturen slaan samen de handen in elkaar om dit te realiseren. Het is een mooi voorbeeld van een vlotte, intergemeentelijke samenwerking, zegt Ruth Raes, voorzitter van eerstelijnszone Vlaamse Ardennen.

934 vrijwilligers

We lanceerden enkele weken geleden een oproep naar vrijwilligers om te komen helpen in de vaccinatiecentra. Ondertussen kunnen we al rekenen op de steun van 934 vrijwilligers voor beide centra, waaronder ook heel wat personen met een medische achtergrond. Helpende handen zijn uiteraard nog steeds welkom, geïnteresseerden kunnen zich melden via www.vaccinatievlaamseardennen.be. Binnenkort brengen we in kaart waar ze kunnen helpen en wanneer. We zijn heel dankbaar dat we kunnen rekenen op zoveel engagement.

logo's gemeenten Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen

Een kijk op het vaccinatiecentrum in Oudenaarde

vaccinatiecentrum Oudenaarde 5
vaccinatiecentrum Oudenaarde 1
vaccinatiecentrum Oudenaarde 2
vaccinatiecentrum Oudenaarde 3
vaccinatiecentrum Oudenaarde 4