Marleen Doom vormt met haar team een hechte familie

Mag ik me kort even voorstellen? Ik ben Marleen Doom en al meer dan 30 jaar actief in de ouderenzorg. Degene die me goed kennen weten hoe nauw me dit aan het hart ligt. Momenteel ben ik diensthoofd van de paramedici / leefgroep en woonassistent in de VZW Vijvens.

Ik heb geen apart verhaal van mezelf te vertellen, het is een WIJ verhaal. 

Het corona verhaal treft ook ons de dag van vandaag, elke dag, op elk moment. Plots kwam het in ons leven binnengeslopen, in ons werk. 

Samen met mijn collega’s bieden we zorg en aandacht voor onze bewoners, en willen we de kwaliteit van leven hoog in het vaandel dragen. In deze zorg is het elke dag een evenwicht zoeken.  Dat ietsje meer van jezelf geven als zorgverlener.  De mens blijven zien achter de zorg. En voor jezelf zorgen. Nu nog meer in de periode dat de bewoners geen bezoek mogen hebben proberen we de noden en zorgen te zien.

Elke mens is kwetsbaar, vanuit onze ethische grondhouding willen we onze bewoners beschermen in hun kwetsbaarheid. Ethiek is nadenken over wat goed is om te doen. 

Daarbij oprecht aanwezig zijn in de relatie tot de ander, de noden zien, hoe klein die ook mogen zijn, dat mag ik mee uitdragen en dagelijks getuige van zijn.

Momenteel zijn we nog meer een hechte familie in goede en kwade dagen, het is voor iedereen een rollercoaster van emoties die ons overvalt. We lachen samen en maken er het beste van, maar er zijn ook moeilijke momenten van verdriet en angst. Als een raamcontact intens vol emotie verloopt dan rolt er ook bij ons al eens een traan over de wangen.

Weet je wat onze directie ons vorig jaar op de nieuwjaarsreceptie meegaf? Dat we te vergelijken zijn met een bijenkorf, elk met zijn taak en functie, die elkaar beschermen en elke dag samenwerken. Dit deed me nu des te meer stilstaan hoeveel mensen in deze coronatijden  BIJzondere zorg verlenen. Inderdaad, elk dragen we ons steentje bij om voor de kwetsbare mens te zorgen en nabij te zijn. 

Ik zie en hoor dat veel mensen voor ons applaudisseren en fier zijn, dat doet deugd aan “ons ♥ “. 
En we groeien hierdoor nog meer naar verbondenheid en samenhorigheid, ook na corona.

We zullen in het wonen en leven blijven op zoek gaan naar de “Mango momenten”, dat zijn kleine, onverwachte acties, attenties of een gebaar die van grote waarde zijn voor je medemens, onze bewoners. Dat beetje meer aandacht… 
Een luisterend oor bieden, een hand op de schouder een compliment.  Ze kosten nauwelijks tijd/ middelen of energie. Ze  creëren dikwijls een moment van geluk, zeker in deze moeilijke tijden waarbij familie niet op bezoek kan komen.  

Warme ethische zorg voor onze medemens roept op tot warme zorg zo eenvoudig kan het zijn.  De filosoof Emmanuel Levinas noemde het “ la petite bonté' (de kleine goedheid) respect en bejegening. Aandacht hebben voor de Ander.
Doen jullie mee met ons?  

Bedankt voor alle kaarten, gedichten tekeningen. We koesteren die.