Evenementen in tijden van corona

Organiseer je een activiteit als vereniging, dan moet je rekening houden met de federale, algemene maatregelen. Een overzicht hieronder (of bekijk ze via www.info-coronavirus.be).
Alle federale maatregelen gelden tot 1 april. 

Op 11 februari werd ook een lokaal besluit genomen, dat van toepassing is in alle gemeenten van de Politiezone Vlaamse Ardennen. Deze maatregelen zijn vervat in de samenvatting hieronder.

Wat mag je organiseren?

Ieder evenement of iedere activiteit van welke aard dan ook, die tot een mogelijke samenscholing kan leiden, dient aangevraagd de worden bij de gemeente en zal onderworpen worden aan een risicoanalyse, waarna het gemeentebestuur al dan niet een vergunninig zal afleveren. Zie 'Een evenement van a tot z' voor meer informatie en de nodige formulieren en documenten.

Enkele voorbeelden:

Mag ik een (niet-professionele) wielerwedstrijd organiseren?
Neen, dergelijke wielerwedstrijden met inbegrip van VTT- en cyclotochten zijn verboden op het grondgebied van Kruisem, tot en met 18 april.
Doortochten, voor zover deze geen aanleiding kunnen geven tot samenscholing, kunnen wel.

Mag ik een wandeling of fietstocht organiseren?
Ja, maar enkel als het verspreid in de tijd is en je geen samenscholing veroorzaakt.
Bijvoorbeeld: Je kan een wandeling uitstippelen en het parcours ter beschikking stellen van je deelnemers zodat ze het kunnen afleggen op een moment dat ze zelf kiezen (gedurende bv. 1 maand).
Opgepast, VTT- en cyclotochten zijn verboden op het grondgebied van Kruisem, tot en met 18 april.  

Kan ik huis-aan-huis iets verkopen?
Neen. Op dit moment is dat niet toegestaan.

Hoe zit het met een eetfestijn?
Voorlopig gelden de regels over samenscholing tot 1 april 2021. Je kan dus geen evenement of eetfestijn organiseren. Je kan het wel vervangen door de verkoop van voeding/andere producten door middel van een afhaalinitiatief of thuisbezorging. Hoe je dat coronaveilig kunt organiseren, lees je hieronder.

Kan ik een afhaalinitiatief organiseren?
Dat kan, als je rekening houdt met een aantal maatregelen. Bekijk ze hieronder. Een afhaalactiviteit dient steeds gemeld te worden via vrijetijd@kruisem.be. Samen met jou bekijken we of alle maatregelen in acht worden genomen en geven we ook advies hierover mocht dit nog nodig zijn. 

Hoe kan je jouw activiteit coronaveilig organiseren?

Bereiding van het product/voeding
Binnen: enkel met personen binnen jouw gezin (of jouw knuffelcontact)
Buiten: met maximum vier personen. Hou 1,5 meter afstand of draag een mondmasker.

Leveren
Lever je het product aan huis? Hou hier dan rekening mee:

 • Huis-aan-huisverkoop is verboden. Enkel thuisbezorging van op voorhand bestelde producten kan.
 • Vermijd altijd fysiek contact. 
 • Hou rekening met de regels rond samenscholing. Je mag met max. 4 personen zijn (met uitzondering van je gezinsleden). De klant telt mee!
 • Je mag enkel in hetzelfde voertuig zitten met personen die tot jouw gezin behoren of jouw knuffelcontact. Zit er iemand in jouw voertuig die niet tot jouw gezin behoort? Hou 1,5 meter afstand en draag een mondmasker.

Afhalen

 • Buiten mag je met max. 4 personen zijn (met uitzondering van je gezinsleden). Klanten tellen mee!
 • Kantines e.d. blijven gesloten.
 • Organiseer je afhaling het liefst buiten. Als je hiervoor openbaar terrein gaat innemen, moet je een aanvraag indienen.
 • Het product mag niet ter plaatse genuttigd worden. Zorg voor een gesloten verpakking.

Hou rekening met volgende regels (uit MB 28 oktober 2021, art. 5): 

 • Informeer je klant, personeelsleden en derden duidelijk en tijdig over de preventiemaatregelen. Zorg voor een passende opleiding voor je personeelsleden.
 • Garandeer een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.
 • De consumenten worden toegelaten gedurende een periode van max. 30 minuten.
 • Eén consument per 10 m² van de voor het publiek toegankelijke vloeroppervlakte wordt toegelaten. Is je totaal voor publiek toegankelijke vloeroppervlakte minder dan 20 m², dan kun je twee klanten ontvangen (mits afstand van 1,5 meter tussen elke persoon). Is het meer dan 40 m²? Dan moet je toegangscontrole voorzien.
 • Draag een mondmasker in de voor het publiek toegankelijke ruimtes.
 • De activiteit moet altijd zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden en dat de regels van de social distancing kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder voor wat betreft personen die buiten wachten.
 • De vereniging stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de consumenten.
 • De vereniging neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren.
 • De vereniging zorgt voor een goede verluchting.
 • Een contactpersoon wordt aangeduid en bekendgemaakt, zodat consumenten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus kunnen melden. Zo kan contacttracing eenvoudig gebeuren.
 • Er wordt individueel gewinkeld, met uitzondering van de minderjarigen van het eigen huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding, die kunnen worden begeleid door één volwassene.

Samengevat: afhalen is moeilijk om zelf praktisch en veilig te organiseren. We raden je aan om hiervoor samen te werken met een professionele traiteur of cateraar die ook het afhaalmoment organiseert.

richtlijnen verenigingen

Zaalverhuur

Alle zaalreservaties voor activiteiten en vergaderingen die gepland waren in één van de gemeentelijke gemeenschapszalen en die volgens de maatregelen verboden zijn, worden door de beheerder van rechtswege geannuleerd. Uitzonderingen hierop zijn activiteiten en/of vergaderingen in het kader van zorg of waarvan kan aangetoond worden dat ze onmogelijk digitaal kunnen plaatsvinden noch uitgesteld worden.   

Afdeling Vrije Tijd
gemeentehuis Kruishoutem
Markt 1
9770 Kruisem
België
09 396 52 84
08:00 - 12:00
Enkel op afspraak
08:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
08:00 - 12:00
Enkel op afspraak - burgerzaken enkel op afspraak open in de namiddag
13:00 - 18:00
Enkel op afspraak
08:00 - 12:00
Enkel op afspraak
08:00 - 12:00
Enkel op afspraak