Eerste prik voor zorgverleners in vaccinatiecentrum in Oudenaarde en Ronse

  • 23 februari 2021

In de vaccinatiecentra in Oudenaarde en Ronse krijgen vandaag 200 zorgverleners een eerste vaccinatie tegen het coronavirus met het AstraZeneca vaccin. Zaterdag kunnen er 300 zorgverleners terecht voor de langverwachte prik.

In de vaccinatiecentra in de Qubus in Oudenaarde en het COC in Ronse vonden op donderdag 18 februari en maandag 22 februari de eerste ‘dry runs’ plaats. Bij deze oefeningen werd het volledige proces, met uitzondering van de prik zelf, in de praktijk uitgetest. Voor deze oefeningen konden we rekenen op de hulp van ruim honderd vrijwilligers. De dry runs verliepen vlot en waren een leerrijke ervaring voor de hele organisatie.

Vandaag is het ‘voor echt’.  Vandaag en zaterdag hebben 500 zorgverleners een afspraak in de vaccinatiecentra. Een verdere planning is afhankelijk van de levering van vaccins.

Eventsector

De organisatie van de vaccinatiecentra is een samenwerking tussen de negen lokale besturen (Gavere, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zwalm) en de eerstelijnszone Vlaamse Ardennen. Voor de coördinatie van de vaccinatiecampagne wordt samengewerkt met de eventsector. Geert Naudts, oprichter van FestiService, zal de komende maanden het programmamanagement op zich nemen. Normaliter is hij actief in de festivalwereld en bouwt hij festivalcampings van Rock Werchter of Graspop. Door de coronacrisis heeft hij extra tijd dus is dit een uitdaging waar hij zich graag voor inzet. Zijn ervaring in de eventsector komt hier zeker van pas. De hele organisatie is een mooi voorbeeld van een vlotte samenwerking over verschillende sectoren heen.

100 000 uitnodigingen

Zodra er voldoende vaccins beschikbaar zijn, zullen ruim 100 000 inwoners langskomen in de Qubus in Oudenaarde en het COC in Ronse om hun inenting tegen het coronavirus te ontvangen. Inwoners zullen ongeveer twee weken voor de afspraak automatisch een uitnodiging per post ontvangen. 

Voor praktische info over de vaccinatiecentra kunnen bezoekers terecht op www.vaccinatievlaamseardennen.be.