Corona en economie
Maatregelen die Kruisem neemt ter ondersteuning van het bedrijfsleven:
1. Snelle uitbetaling facturen
Ondernemingen hebben nood aan liquiditeit. Als lokaal bestuur engageren we ons om, zoveel als mogelijk, alle binnenkomende facturen binnen de 30 dagen te betalen.
2. Nieuwe aankopen en aanbestedingen worden niet uitgesteld, maar zo mogelijk vervroegd
Alle diensten van de gemeente Kruisem wordt gevraagd om voorziene aankopen en aanbestedingen versneld ter goedkeuring voor te leggen. Op die manier realiseren we niet alleen zo snel mogelijk onze beleidsdoelstellingen, ook ondersteunen we zo effectief de economie. We kijken of en hoe we onze organisatie in functie van deze doelstelling kunnen of moeten aanpassen. Aanbestedingen en aankopen gebeuren bij voorkeur zo veel mogelijk bij lokale ondernemers.
3. Schrappen standgeld marktkramers
De openbare markten in Kruishoutem en Zingem gingen een aantal weken niet door. In 2020 moeten de marktkramers slechts voor een half jaar standgeld betalen.
4. Geen kermis, geen standgeld
De kermiskramers moeten geen standgeld betalen voor kermissen die niet kunnen doorgaan.
5. Kruisembon voor wie het echt nodig heeft.
De Kruisembon is een vaste waarde. Het is een veel gebruikt cadeautje in en rond onze gemeente en zorgt ervoor dat voor vele duizenden euro’s in eigen gemeente geconsumeerd wordt. De gemeente kiest er bewust voor om niet elke inwoner bonnen te geven, maar zal enkel Kruisembonnen ter beschikking stellen aan de mensen die het echt moeilijk hebben, bv. inwoners die een leefloon ontvangen ... Deze verdeling gebeurt via de afdeling Mens en Welzijn.
6. Korting van 25% op de drijfkrachtbelasting
De enige resterende belasting op ondernemersactiviteiten is de drijfkrachtbelasting, die vooral grotere bedrijven met grote machines treft. Bedrijven hebben echter vele weken verplicht moeten sluiten. Daarom voorziet de gemeente een korting van 25% (één kwartaal) op deze belasting. Belastingen betalen voor een periode waarin je niet kon of mocht werken, zou immers niet fair zijn.
7. Winkelhieren promoten
De gemeente Kruisem steunt lokaal kopen, via een aangepaste pagina op de website, de infoborden langs de invalswegen en andere communicatiemiddelen. Unizo Kruisem engageert zich om tijdelijk advertenties in XM-info aan de helft van de prijs aan te bieden. Acties gebeuren in samenwerking met Unizo Kruisem.
8. Commerciële actie in overleg met de handelaars
Om de heropstart te begeleiden van de lokale handelaars stelt de gemeente een budget ter beschikking van 40 000 euro ter beschikking voor een commerciële actie, die zal starten op 1 september. Tegelijkertijd versterken we ook de koopkracht van onze inwoners. Belangrijk is dat vooral de zaken die geheel of gedeeltelijk moesten sluiten hier het meeste voordeel uit halen. Over de praktische organisatie is een werkgroep opgezet met handelaars en Unizo Kruisem. Meer info over deze actie.
9. Toerisme in eigen streek promoten
We promoten lokaal toerisme en de lokale horeca (en korte keten) via de gemeentelijke communicatiekanalen. We zetten de lokale wandel- en fietsroutes, de bezienswaardigheden en de horeca in de kijker.
10. Veilige wekelijkse markten
Sinds de nationale Veiligheidsraad het licht op groen zette, organiseert Kruisem de twee wekelijkse markten zo dat dit veilig gebeurt voor marktkramers en de bezoekers. En met succes. In Zingem komen wekelijks bijna 500 mensen langs op de markt. In Kruishoutem zijn er zo’n 700 marktgangers!
Vlaamse en federale maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven:
- Maatregelen genomen door de federale overheid - zie de website van de FOD Economie
- Maatregelen genomen door de Vlaamse overheid - zie de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.
- Alles over de impact van het coronavirus voor jouw bedrijf - zie https://www.unizo.be/corona
Deze maatregelen zullen voortdurend worden geëvalueerd om ze waar nodig te versterken.
Zelfstandige ondernemers in moeilijkheden
Wie als zelfstandige ondernemer moeilijkheden ondervindt, kan hulp en raad vragen via Dyzo.